Lambda Systeme | Válasszon szigetelt bejárati ajtót!

Válasszon szigetelt bejárati ajtót!

Blogsorozatunk következő részében a szigetelt bejárati ajtókat vesszük górcső alá. A szigetelt bejárati ajtók fontos szerepet játszanak az otthonok energiahatékonyságának növelésében és a komfortérzet javításában. Az ilyen típusú ajtók kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek, ami segít csökkenteni az energiaveszteséget, megakadályozva a hideg levegő bejutását télen, illetve a meleg levegő beáramlását nyáron. Ezen felül hangszigetelési tulajdonságaik is jelentősen hozzájárulnak az otthon nyugalmához.

Mit kell tudni a szigetelt bejárati ajtókról?

A szigetelt bejárati ajtók készülhetnek fából, fémből (általában alumíniumból vagy acélból), valamint műanyagból. Gyakran több rétegű szerkezettel rendelkeznek, melyek között – PIR (poliizocianurát) vagy PUR (poliuretán hab) – szigetelőanyag található.
Sok esetben az ajtókat üvegezett részek díszítik, melyek hőszigetelt üvegből készülnek, több rétegűek és tartalmaznak egy olyan gáztöltött részt is, mely tovább növeli a termék hőszigetelő képességét.
Fontos szerepet játszanak a megfelelő tömítések is, melyek megakadályozzák a légszivárgást.

A szigetelt nyílászárók előnyei

Tekintsük át az ilyen típusú ajtók legfőbb előnyeit! A legfontosabb az energiamegtakarítás, a szigetelt ajtók jelentősen csökkentik a fűtési és hűtési költségeket, mivel kiváló hőátbocsátási értékkel rendelkező szigetelések kerülnek a bejárati ajtók belsejébe. Kényelmes belső hőmérsékletet biztosítanak, télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartják otthonunkat. Zajcsökkentési képességük sem elhanyagolható. A tömör szigetelt ajtók hatékonyan szűrik meg a külső zajokat, így csendesebb lakókörnyezetet nyújtanak. Emellett rendkívül fontos a megfelelő védelem, a több rétegű szerkezet és a masszív anyagok növelik az ajtó biztonságát, megnehezítve az illetéktelen behatolást.

Szigetelési megoldások

A tárgyalt bejárók különböző vastagságú szigetelőrétegekkel készülnek. Az UD-érték (hőátbocsátási tényező) jellemzi, mennyire hatékonyan tartják az ajtók a hőt a belső térben. Minél alacsonyabb az UD-érték, annál jobb a szigetelés. A mai modern bejárati ajtók esetében ez az érték gyakran 1,0 W/m²K vagy annál alacsonyabb.

Design és esztétika

A termékek széles választékban kaphatók, lehetővé téve, hogy mindenki az otthona stílusához leginkább passzolót válasszon. Különböző színekben, felületkezelésekkel, valamint modern és klasszikus dizájnnal is elérhetők. Találhatunk díszüvegezéssel és különleges mintázatokkal ékesített típusokat is.

Telepítés és karbantartás

A megfelelő telepítés kulcsfontosságú a szigetelt ajtók hatékonyságának biztosítása érdekében. A nyílászáró helytelen beszerelése hő- és légszivárgást, valamint belső oldali párásodást eredményezhet, aminek következménye lehet a penész megjelenése is.

Javasolt beépítési irányelv: RAL beépítés

A korszerű nyílászárók beépítésénél figyelembe kell venni a szerelési hézag (fuga) megfelelő tömítését. Ahhoz, hogy a szerelési hézag az ajtóval azonos szigeteléssel rendelkezzen és megakadályozza a pára bejutását, alkalmazni kell a RAL irányelve szerinti beépítést. A RAL beépítésnél meg kell oldani a belső oldali pára-, légzárást, a külső oldali páraáteresztést, vízzárást és természetesen a hő- és hangszigetelést! A tökéletes hatás elérése érdekében a Soudal termékeit javasoljuk. Tekintse meg az alábbi videót, melyből megismerheti a RAL beépítést Soudal Window System segítségével!

A karbantartás főleg a zárak és a tömítések rendszeres ellenőrzésére, kenésére, valamint az anyagfelületek kezelésére vonatkozik, hogy hosszú távon megőrizzék az ajtó hőszigetelő és esztétikai tulajdonságait.

THERMO65 / THERMO46 ház- és lakásbejárati ajók a Hörmanntól

A szigetelt bejárati ajtók közül a Hörmann termékeit javasoljuk, azon belül is szeretnénk bemutatni a THERMO65 / THERMO46 ház- és lakásbejárati ajókat. 

Garantáltan tartós és minden kivitelben meggyőző

A Hörmann nyílászárók minden lényeges alkotóeleme a saját gyárukban készül. Hosszan tartó tesztelés biztosítja a tökéletes minőséget. A termékmárka ház- és lakásbejárati ajtói sok tekintetben jobban átgondoltak, mint a műanyag vagy faajtók. A hőszigetelést tekintve azonban minden Hörmann ház- és lakásbejárati ajtó megfelel az új (német) épületenergetikai törvény (GEG) követelményeinek.

Thermo65 – Hogy a házbejárat tökéletes legyen

Válasszon a modern és klasszikus motívumok közül egy olyan üvegezett vagy üvegezés nélküli házbejárati ajtót, amely leginkább illik otthonához! A Thermo65 típusban nem fog csalódni! Nagyfokú hőszigetelés jellemzi: UD-értéke akár 0,87 W/m²·k (ajtó motívum függvényében), emellett opcionálisan RC 2 betörésgátlással is rendelhető.
A legújabb most a 610S jelű ajtómotívum, mely keret nélküli üvegezéssel kapható, ez egy nagyon elegáns, filigrán változat nagy átlátszósággal. A Thermo65 ajtók belső és külső oldalai általában hasonló megjelenésűek. A Thermo65 házbejárati ajtó – egyes felületek esetén –a belső oldalon RAL 9016 fehér színben is elérhető – így a fehér beltéri ajtókkal tökéletes harmóniában van.

Thermo46 – Ideális a mellékbejárathoz

A Thermo46 acél / alumínium házbejárati ajtó a legjobb választás otthona mellékbejáratához. A házbejáratnál beltéri ajtóval, mint szélfogóval is kombinálható, opcionálisan RC 2 betörésgátlással és jó hőszigetelőképességgel rendelkezik: UD-értéke akár 1,1 W/m²·k. A bejárati ajtók sokféle motívummal érhetők el, a klasszikustól egészen a modernig, üvegezéssel vagy anélkül. Válassza ki a megfelelő motívumot otthonához!

Valami egyediben gondolkodik? Tegye hangulatossá a bejáratot és legyen még világosabb az otthona! Az ajtómotívumok oldal- és felülvilágítókkal is bővíthetők.

Összegzés

A szigetelt bejárati ajtók hosszú távú befektetésnek számítanak, amelyek segítenek csökkenteni az energiaköltségeket, növelik az otthon komfortját és biztonságát, valamint esztétikai értéket is kínálnak az ingatlannak. Különösen fontos szerepet játszanak az energiatudatos otthonok kialakításában, ahol a fenntarthatóság és a környezeti terhelés csökkentése a cél.

Forrás: https://www.hormann.hu
Képek forrása: https://www.hormann.hu