Lambda Systeme | Ruukki Cor-Ten lamellaburkolat a ballószögi családi ház homlokzatán

Ruukki Cor-Ten lamellaburkolat a ballószögi családi ház homlokzatán

A megrendelőnk esztétikus megoldást keresett családi háza bejárati részének díszítésére és végül ebből az izgalmas anyagból gyártott Cladding Lamella Cor-Ten 20 sávos homlokzatburkolatot választotta a Ruukki termékpalettájáról.

Néhány szóban a termékről:

A rejtett rögzítéses 40 mm mély elemek 150-600 mm-es magassági-, és 150-3800 mm-es hosszúsági mérettel rendelhetők. A kezdés alul és a nyílások felett indítóprofilról történik. A következő elemek ráülnek az alsó elemre és a felső élükön rozsdamentes önfúró csavarral rögzülnek a maximum 750 mm-ként elhelyezett függőleges háttérszerkezetre.
Ez jelen esetben is az EuroFox [Hilti] állítható tartóváza volt. 

Fontos, hogy az alumínium tartó és a Cor-ten burkolat közé; valamint a Cor-Ten lemezek csatlakozásaihoz is EPDM elválasztó réteg került a kontakt korrózió kiküszöbölésére.

A burkolathoz használt indító profilok, a sarok és fugaprofilok is mind ebből az anyagból készültek. Érdekesség, hogy a beforduló szakasz felső elemei perforációval lettek legyártva, mivel a burkolat mögötti gépészet szellőzését biztosítani kellett.



A fotókon látszik, hogy a fémlemezek jobbára esőtől védett helyre kerültek, ezért a patinásodás lassú volt és mesterségesen (locsolással) is rá kellett segíteni az érési folyamatra. (A lemezek mindig fémtiszta állapotban kerülnek gyártásra és leszállításra.)

A végeredmény nemcsak nekünk tetszik, a megrendelő is elégedett: a fehér falakat, a tető antracit szürkéjét és a gyönyörű növényzet zöldjeit jól egészíti ki a meleg, rozsdabarna szín. 
Az isteni levendulaillat már csak hab a képzeletbeli tortán...


 
A projekthez szállított termékek (2020):

  • 22 m2 Facade Lamella Cor-Ten 20
  • 1,40 m2 perforált Facade Lamella Cor-Ten 20
  • kiegészítők: élhajlított elemek, EPDM elválasztók, csavarok stb.
  • EuroFox Hilti[] tartószerkezet.

Partnerek:

  • Tervezés: Vrabély mérnökiroda Kecskemét, Arany László tervező, Komjáti Attila tervező munkatárs
  • Forgalmazó: Lambda Systeme Kft.
  • Fotók: Mucsina István

Tudjon meg többet a Ruukki termékekről és tekintse meg az aktuális katalógusokat!