Lambda Systeme | Hasznos tudnivalók a lapostető energetikai felújításához

Hasznos tudnivalók a lapostető energetikai felújításához

A zöldtetőket, tetőteraszokat és parkolótetőket, azaz a hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszútávú biztonságos üzemeltetésével és a fordított rétegrend nyújtotta előnyökkel; mint a vízszigetelés mechanikai védelme, vagy az előnyös épületfizikai működés. Ahhoz azonban, hogy a szerkezet tényleg hosszú élettartamú legyen és teljesítse az energetikai elvárásokat, törekednünk kell a gondos tervezésre és a megfelelő anyagok használatára.



Hogyan áll össze egy fordított rétegrendű lapostető?

A vasbeton födémen először elkészül a legalább 2%-os lejtésképzés, erre pedig a csapadékvíz elleni szigetelés. Ennek tetejére kerül a hőszigetelő anyag – célszerűen RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab – megfelelő vastagságban és az adott funkcióhoz alkalmas szilárdsággal. Következő rétegként egy felületstabilizáló-elválasztó rétegre van szükség, ami lehet geotextília vagy vízterelőfólia, amelyre klasszikus esetben 5 cm kavics leterhelés kerül. Járható tető esetében 3-4 centiméteres zúzottkő ágyazatot kell elhelyezni, ami páradiffúziós és vízlevezető rétegként is működik, erre jön a tervezett burkolat. Zöldtetős kialakításnál ügyelnünk kell arra, hogy az ültetőközeg alatt a megfelelő vízmegtartó képességű, geotextíliával kasírozott dombornyomott drénlemezt használjuk, valamint a vízszigetelésnek mindenképpen gyökérállónak kell lennie.

A termékmárka Fordított tető kisokosában további információk érhetők el!

Fordított lapostető, terasztető felújítása

A felújítás minden esetben egy újabb hőszigetelő réteg elhelyezésével történik, ami a meglévő rétegrendre kerül. Amíg a fordított tető a felújítás után is fordított tető marad, addig egy egyenes rétegrendű lapostető duo-tető lesz.
Felújítás során az első lépés mindig a meglévő rétegek megtarthatóságának vizsgálata. A vizsgálatoknál érdemes a tető – tartószerkezeten kívüli – két legfőbb elemére a vízszigetelésre és a hőszigetelésre koncentrálni. A vízszigetelés kritikus helyei a falcsatlakozások, dilatációk és szegélyek mentén, valamint a tetőösszefolyók környékén találhatók. A meglévő hőszigetelés szilárdságát és nedvességtartalmát ajánlott ellenőrizni. Adott esetben a felújítás előtt elkerülhetetlen a meglévő vízszigetelés, vagy hőszigetelés javítása, cseréje.

A meglévő épületállomány tetőszerkezetébe beépített – jellemzően 8-12, majd később 12-16 cm – hőszigetelés már nem felel meg lapostetővel szemben támasztott energetikai követelményeknek. Ma egy új, vagy felújított lapostetőn a követelmény teljesítéséhez minimum 22 cm, a hőhídkorrekciók figyelembevételével pedig 24-28 cm XPS hőszigetelést kell beépítenünk.

Terasztető kialakítása esetén elengedhetetlen a megfelelő hőszigetelés. Fordított rétegrendű terasztetőn a hőszigetelő réteg RAVATHERM XPS 300 SL táblákból alakítható ki, mely egy rétegben egészen 32 cm-es vastagságig érhető el.

A RAVATHERM XPS hőszigetelő anyagok gyártása a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében, az ISO 50001 energiairányítási és az ISO 14001 környezetirányítási rendszerszabványoknak megfelelően zajlik.

Ügyeljünk a hőszigetelésre a nyári hőségben!

A RAVATHERM XPS zárt cellaszerkezetében adódó kivételes tulajdonságainak köszönhetően a beépítés során nem kell aggódni az anyag minőségének romlásától. Extrém melegben való kivitelezés során a későbbi hőmérséklet-változással járó hőtágulást viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az extrudált polisztirolhab lineáris hőtágulási együtthatója 0,07 mm/mK, ez azt jelenti, nyári kivitelezés esetén, később a téli időszakban a táblák pár millimétert zsugorodhatnak, ezért a hőszigetelő lemezeket érdemes minél szorosabban fektetni.
Az XPS termékeket közvetlen-, tartósan intenzív napsugárzásnak semmiképp sem szabad kitenni. A táblákat beépítés után egyből fedjük el, emellett kerüljük a sötét színű elválasztó réteg (geotextília) használatát, különben az anyag hősokkot kaphat alatta.

Fontos, hogy a RAVATHERM XPS termékek tartós alkalmazási hőmérséklete max. +75 °C. Magasabb hőmérsékleten a táblák megolvadnak, maradandó alakváltozást szenvednek.
 A RAVATHERM XPS termékek - ökológiailag biztonságos - égéskésleltető adalékot tartalmaznak, amitől gyújtóláng hatására ugyan képesek az égésre, de gyulladási hőmérséklet alatt önkioltóan viselkednek. Az alkalmazás során mindenkor figyelembe kell venni az érvényes tűzvédelmi előírásokat.

Megéri a nagy vastagságú RAVATHERM XPS hőszigetelő táblákat választani, mert ezekkel egy rétegben megoldható a lapostetőkre vonatkozó, szigorú hőtechnikai követelmények elérése.

Merüljön el a Ravatherm termékek széles választékában az alábbi katalógusok segítsével, valamint látogasson el webáruházunkba és böngéssze kínálatunkat!

Forrás: https://ravagobuildingsolutions.com/hu
Képes forrása: https://ravagobuildingsolutions.com/hu