Lambda Systeme | Fenntartható épületburok pályázat indul

Fenntartható épületburok pályázat indul

A Fenntartható épületburok pályázatot kiírók célja olyan példamutatóan megépített, vagy felújított lakó- és középületek bemutatása és elismertetése, melyek anyaghasználata, szerkezetkialakítása és működtetése a lehető legkisebb mértékben terheli a környezetünket.

Ennek értelmében a neves szakemberekből álló Bíráló Bizottság olyan megvalósult, igényesen formált épületek bemutatását várja, amelyek alkalmazkodnak az épített környezethez, és magas minőséget képviselnek a környezettudatosság terén, valamint hozzájárulnak a hazai klímacélok eléréséhez.

Fentieken túl, az energetikai megfelelőség, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a zöld épületszerkezetek alkalmazása, és a csekély karbantartási igény, valamint az újrahasznosíthatóság lehetősége sem maradhat ki az értékelés szempontjai közül.

Az elismerés három kategóriában történik:

  • új építésű lakóépület, családi ház, társasház vagy nyaralóépület,
  • új építésű, bármilyen rendeltetésű középület, amely kereskedelmi-, oktatási-, adminisztratív- (iroda), egészségügyi-, szállásjellegű-, sport-, közlekedési, ill. kulturális, valamint ipari épület, illetve
  • épületfelújítás, amely lehet lakóépület és középület egyaránt.

„Mai világunkban, amikor is a jövőért elkötelezett döntésekkel kell demonstrálni elhivatottságunkat a gondos és fenntartható működésért, nos ekkor az építészek, és magának az építésnek a szerepe kiemelt jelentőségű. Sokat beszélnek a hőszigetelés és az alacsony energiafogyasztás jelentőségéről. De nem mindegy, hogy mindezt hogyan tesszük.
A megfelelő hőszigetelés, illetve a korszerű megújulókat tartalmazó energiatermelés nagyon fontos, de ugyanennyire lényeges a "RŐFFEL NEM MÉRHETŐ" tehát a művészet, az esztétikum és az építészeti érték teremtés kategóriáinak való megfelelés.
Ezek nélkül szenvtelen és nem kedvelhető épületek és végül is lakókörnyezet jönne létre.
Az épületburok mint gyűjtő-fogalom azon gondoskodások összessége lehet, amely az épületek energetikai és fenntarthatósági fizikai paraméterein túl a még oly fontos pszichikai paraméterek teljesítését is szem előtt tartja. Ezen szellemi teljesítmények megléte adhat/eredményezhet igazán élhető lakókörnyezetet és adja az egyfajta holisztikus megközelítéssel a fenntartható tervezés mikéntjét.”
– mondta Dr. Kiss Gyula, a zsűri tagja.

A fenntarthatóság az élet minden területén egyre fontosabbá válik, és – szerencsére – egyre inkább, nem csupán a szavak szintjén. Komoly fejlesztések zajlottak e kérdésben az elmúlt években az építésgazdaság területen is, hiszen köztudott az épületek létesítésének és üzemeltetésének a környezetterhelésben betöltött jelentős szerepe; ennek számos sikeres példáját igazolják egyes megvalósult épületek és azok épületszerkezeti megoldásai.

"Az épített környezetünk minőségét épületeink homlokzatai határozzák meg, és a nemzetközi és hazai klímacélok elérésében is jelentős szerepet játszanak. Az épületburok alapvetően meghatározza az épület energiateljesítményét és egyben esztétikáját. A pályázatban azokat az innovatív megoldásokat keressük, amelyek magas minőséget képviselnek megjelenésben és környezettudatosságban, hogy inspirációt jelentsenek egy jobb, zéró karbon építési gyakorlat számára mind az új építés, mind az épületfelújítások terén." – nyilatkozta Beleznay Éva, a zsűri tagja.

A kiíró, az építőiparban ismert kommunikációs cég, a Build-Communication (és spanyol partnere, a BC Ananas) a bíráló bizottságba az alábbi elismert szakembereket kérte fel:
A zsűri elnöke Horváth Sándor, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége alapító tagja, elnökhelyettese és Örökös Elnöke.

A zsűri tagjai: Beleznay Éva, fenntarthatósági szakértő, várostervező, építész és Dr. Kiss Gyula prof. habil DLA építész, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar).

A „Fenntartható épületburok” pályázatra, építészek és építész irodák a 2020. január 1. és 2024. október 27. között használatbavételi engedélyt kapott épülete(i)kkel jelentkezhetnek.

A Bíráló Bizottság a három kategóriában egy-egy fődíjat ítél oda, ami – a nyertes pályamunkák szerzői számára, pályázatonként egy-egy fő részére – egy, a 2025. év első negyedévére szervezett dél-spanyolországi szakmai tanulmányúton való részvétel.

•    A pályázat lebonyolítását olyan elkötelezett építőanyag-gyártó cégek támogatják, akik számára fontos a fenntarthatóság. E cégek teszik lehetővé a díjat jelentő szakmai tanulmányút lebonyolítását is.
•    A Fenntartható épületburok pályázatának fő támogatója a CRLT Solutions.
•    További támogatók a Guardian Glasses, a Leier Hungária, és a PREFA Hungária.
•    A zsűri egy különdíjat ítélhet oda, amelynek támogatója a Dörken.

A pályaműveket elektronikusan kell benyújtani a pályázat weboldalán.

Forrás: https://tervlap.hu
Kép forrása: https://tervlap.hu