Lambda Systeme | Fejre állt az ingatlanpiac: most ezek a családok járnak a legjobban lakásvásárlásnál?

Fejre állt az ingatlanpiac: most ezek a családok járnak a legjobban lakásvásárlásnál?

Bár a CSOK Plusz bevezetése érdemben javítja a lakásvásárlási lehetőségeket, azt már az MNB is elismeri, hogy az új gyermeket nem vállaló, kétgyermekes családok számára lényegesen romlott az ingatlanvásárlás elérhetősége - derült ki a jegybank lakáspiaci jelentéséből. Az adatokból látszik, hogy valamelyest azok helyzete is fejlődött a hazai lakáspiacon, akiknek nincs gyermeke és nem is vállalnak, de értelemszerűen még mindig jelentős hendikeppel rendelkeznek a CSOK Pluszra jogosultakhoz képest. Ahogy a Pénzcentrum írja, összességében csökkent a hazai lakások túlértékeltsége a lakossági fundamentumokhoz képest, és a hitelpiaci adatokból az is látható, hogy egyre magasabb arányban finanszírozzák az ingatlanok vételárát hitelből.

Valamivel elérhetőbb a saját lakás – a CSOK-os gyerekeseknek

A portál szerint az MNB rendre megvizsgálja, mennyire elérhető a lakásvásárlás a magyar lakosság számára, az egyedülállók mellett a gyermekesek kilátásait is elemzik. Összességében a lentebb tárgyalt index azt mutatja, hogy egy két átlagkeresettel rendelkező háztartás egy átlagos lakás hitelből történő megvásárlásához szükséges jövedelem hányszorosával rendelkezik. Tehát, amennyiben a mutató 1 feletti értéken áll, az adott család anyagi kifeszítettség nélkül tud hitelből lakást vásárolni, ha azonban 1 alatti, akkor a vétel túlzott kockázatot, anyagi megterhelést jelent a háztartásnak, így nem elérhető a lakásvásárlás

Gyermek nélkül 45, két gyermek esetén 65 négyzetméteres lakással számol a jegybank. Az új gyermeket vállalók esetében támogatásokkal számított, de a CSOK Plusz hitelelengedését nem figyelembe vevő értékekkel kalkulálnak.

Mit látunk?

Azt, hogy lényegesen csak azoknak javult egy év leforgása alatt (tavaly február és idén február között), akik élnének a CSOK Plusz lehetőségével, és a meglévő gyermekük mellé még egyet vállalnak. Budapesten a használt lakások esetében náluk ez az érték 1,31-es, azaz elviekben a család kényelmesen, különösebb anyagi megterhelés nélkül vághatna bele a vásárlásba. Miközben a fővárosi használt lakások esetében náluk tavaly februárban ez az érték még (épphogy) 1 alatt volt, azaz nehezen lett volna kivitelezhető.
Valamelyest a 0 gyermekesek kilátásai is jobbak lettek, 2022 közepe óta tavaly szeptemberben lépte át esetükben az érték az 1-es szintet, idén februárban 1,14-en állt és viszonylag lassan növekszik a fővárosi használt lakások esetében.

Bejött az „önkéntes” THM-plafon? Hogyan változik az ingatlanok árdinamikája? Erről többet a Pénzcentrum teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Forrás: https://www.hellovidek.hu
Képek forrása: https://www.penzcentrum.hu és https://pixabay.com