Lambda Systeme | Egyre többen tudnak új ingatlanba költözni

Egyre többen tudnak új ingatlanba költözni

Az építőipari termelés kimagasló teljesítményt mutatott az előző éves drámai áremelkedések mellett. Vélhetően ez egyrészről az újonnan megjelenő zöld hitelnek köszönhető, továbbá a korábban is nagy sikernek örvendő lakásfelújítási támogatásnak.

Tavalyi évben mintegy 88 ezer magyar igényelte a támogatást. Akár 3 millió forintot is felvehetnek 2021.január 1. óta otthonfelújítási támogatás formában a hazaiak. Előző évben a támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot- írja a portfolio.hu.

 Azok, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek saját tulajdonú ingatlanjukban, 2022. december 31-ig vehetik igénybe a támogatást.

Ebben a cikkünkben összeszedtünk jó pár kérdést a támogatással kapcsolatban. 

 

Jó, ha tudjuk, hogy 2021. február 1. óta kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön is elérhető. A bankoknál 3%-os kamatozás mellett 6 millió forint erejéig érhető el a hitel. Az otthonfelújítási támogatás mellett tavaly szeptemberig 39 milliárddal nőttek az új lakáshitelek.

Mivel a beruházások elvégeztével nyújtható be az otthonfelújítási támogatás iránti kérelem, sokak számára lehet érdekes a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsön, hiszen ezt a beruházások megkezdése előtt lehet igénybe venni.

 

 

Emellett 2022-ben elérhető a Zöld hitel is, amivel sokkal olcsóbban juthatunk kölcsönhöz. A bankok által kínált 2,5%-os kamattal vehető fel új és magas energiahatékonyságú ingatlanok vásárlására és építésére.

2021. december 31-ig már csaknem 753 zöld hitelt kötöttek meg! Az ügyfelek érdeklődése is igen magas, amit nem más mutat, mint hogy november 30-ig 25 milliárd forintért fogadott be az OTP Bank kölcsönkérelmet.

Nagy az igény a Zöld CSOK igénybevételére, többen ezzel szeretnék megvalósítani új lakásuk vásárlását vagy építését. Azonban kedvezőtlenül hathat a kínálati piac beszűkülése a lakásvásárlásra, ugyanis csak hosszú építési, átadási idő elfogadása mellett lehet új, megfelelő energetikai feltételű lakóingatlant vásárolni.