Lambda Systeme | Tovább szigorodtak a napelem-elhelyezésre vonatkozó szabályok

Tovább szigorodtak a napelem-elhelyezésre vonatkozó szabályok

A szakmai szervezetek szerint az új rendeletek akadályozhatják az ország klímacéljainak elérését, miközben más európai országokban egyre inkább elősegítik a megújuló energiaforrások használatát.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) nemrég tiltakozott a kormány által tervezett új napelemes szigorítások miatt. Ennek ellenére, már néhány órával a Szövetség állásfoglalása után megjelent a Magyar Közlönyben a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatát módosító rendelet, amely több mint 100 pontban szabályozza az építési kereteket és az ingatlanok tervezését. A rendelet több pontban érinti a napelemek és napkollektorok telepítését, valamint a szélerőművek létesítését is, amely alapvető változásokat hoz az energetikai iparág számára.

Az új szabályozás szerint számos helyen szigorodnak a napelemek telepítésének követelményei. Az egyik legfontosabb változás, hogy erkélyeken tilos lesz napelemet elhelyezni, sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépítve. Ezen kívül, műemlékekre sem lehet napelemet telepíteni és külön engedélyt kell majd kérni, ha valaki mégis ilyen ingatlan területén szeretne hasonló eszközt elhelyezni.

A tetőkön, homlokzatokon, közterületen, térburkolatként, illetve parkolók árnyékolására történő napelem-elhelyezésre vonatkozó szabályokat szintén részletesen szabályozták. Az új rendelet szerint vegyes építésű övezetekben is szigorúbb feltételek mellett lehet csak napelemeket telepíteni.

Ez az intézkedés éles ellentétben áll más európai országok, például Ausztria fővárosának, Bécsnek a gyakorlatával, ahol kifejezetten ösztönzik az erkélyekre telepíthető háztartási napelemek használatát. 2024-től Bécs évi 15 millió eurós támogatást biztosít különböző napelemes rendszerek telepítésére, beleértve az erkélyre helyezhető szerkezeteket is.

A szélerőművek installálása szintén jelentős változásokon esett át a friss szabályozás következtében. Az új rendelet meghatározza, hogy szélerőműveket csak a beépítésre szánt területektől mérve 700 méteres védőzónán kívül lehet telepíteni. Emellett a szélerőművek elhelyezése tiltott olyan területeken, ahol kiváló szántóföldek találhatók.

Az új szabályozás külön kitér arra is, hogy a Magyar Honvédség radarjaihoz és katonai repülőterekhez közeli területeken – 40 illetve 15 kilométeres távolságon belül – nem lehet új szélerőműveket létesíteni, és a meglévő szélerőművek magasságát sem lehet növelni, valamint ezek a parkok nem bővíthetők.

A felvázolt szabályok ugyan lazítanak a korábbi teljes szélerőmű-stopon, amely szerint 2029-ig nem létesülhetett volna új szélerőmű az országban, azonban az új feltételek továbbra is komoly korlátozásokat jelentenek.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a szabályozás enyhítésének ellenére 2029-nél korábban nem várható új szélturbina telepítése hazánkban.
Szilágyi László, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség alelnöke élesen kritizálta a kormány új intézkedéseit.

A szakmai szervezetek aggodalma érthető, hiszen az új szabályok jelentős hatással lehetnek a megújuló energiaforrások terjedésére Magyarországon. A napelemes rendszerek korlátozása és a szélerőművek telepítésének szigorú feltételei akadályozhatják az ország klímacéljainak elérését, miközben más európai országokban – például Ausztriában – egyre inkább elősegítik a megújuló energiaforrások használatát.

szeretlekmagyarorszag.hu

Forrás: https://www.mnnsz.hu
Képek forrása: https://pixabay.com/hu