Lambda Systeme | A gombából készült szigetelés lehet az építőipar új sztárja

A gombából készült szigetelés lehet az építőipar új sztárja

Fűrészporon és növényi hulladékon hizlalt gombafonalakból fejleszt szigetelőpaneleket a brit származású Biohm vállalat. A tervek szerint a gyártás és forgalmazás jövő évben indulhat, a környezettudatos építkezők és felújítók részéről nagy keresletre számítanak.

Gombára cseréljük a műanyagalapú hőszigeteléseket?

A gomba nem tipikus építőanyag. A londoni székhelyű Biohm cég azonban olyan fejlesztésbe kezdett, mely cáfolja ezt a kijelentést. A vállalat nagy mennyiségben termesz élelmiszer-hulladékon, valamint fűrészporon hizlalt micéliumot, mely a gomba gyökérszerkezete. Ez az anyag, fejlődése során hasonló hálózatba gabalyodik, mint a szigetelőanyagok rostjai. A gombafonalakat több héten át hizlalják, míg el nem érik a szükséges méretet, majd betakarítják, megszárítják és megfelelő kezeléssel merev, erős táblákat alakítanak ki belőlük. Ez a fejlesztés tökéletes alternatívája lehet a széles körben elterjedt műanyagalapú hőszigetelésnek, kezelése is hasonlóan történik.

Az új panelek rengeteg előnnyel rendelkeznek:

  • hulladékanyagokból – fűrészpor, mezőgazdasági melléktermékek, élelmiszermaradék – készülnek, azaz minimális a karbonlábnyomuk
  • 100 százalékban természetesek, nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat és műanyagokat
  • a tesztek nyomán kisebb a hővezető képességük, vagyis jobban szigetelnekjobb a tűzállóságuk, mégis hasonló az állékonyságuk mint a habosított műanyagalapú társaiknak
  • nagyon kis mértékben bocsátanak ki káros vegyületeket a beépítés után (az ilyen alapon építőipari termékeket minősítő British Board of Agrément A+-osnak találta, miközben a megszokott hőszigetelő anyagokat jellemzően az F-kategóriába sorolja)
  • élettartamuk végén, bontáskor egyszerűen komposztálhatók, vagy újra felhasználhatók, teljesítve a körforgásos gazdaság alapelveit
  • takarmány alapanyaggá, valamint műtrágyává bonthatók
  • pH-semlegesek

Index Award

A gyártó, Biohm vállalat újításával idén elnyerte a dán alapítású, globális életminőség javulását eredményező design-fejlesztéseket honoráló rangos díjat, az Index Awardot. A cég azonban itt nem áll meg, jövőbeni tervei között olyan fejlesztések szerepelnek, mint a növényi alapú beton vagy az élelmiszerhulladék alapú rostlemez. Emellett olyan körforgásos újragyártási rendszerben gondolkoznak, mely az általuk gyártott anyagokat alkalmazza különböző kombinációkban.

Tervek a jövőre nézve

A gombafonal-szigetelés előállítását jövőre kezdhetik meg, első lépésben évi 30 lakásra elegendő kapacitással, és várhatóan hasonló áron, mint a magasabb árkategóriájú megszokott szigetelőanyagok. A gyártási kapacitás bővítésével idővel az árak is alacsonyabbak lehetnek. A Biohm jelenleg multinacionális vállalatokkal folytat tárgyalásokat, hogy termékeik a globális piacon is megjelenhessenek. A következő években várhatóan Európa és az Egyesült Királyság otthonaiban, irodáiban és közterein használhatják majd a micéliumos hőszigetelést.

Oksana Bondar, a gyártó cég tervezési igazgatója a következőképpen nyilatkozott a témában:

„A globális kihívások megoldására összpontosítunk, és a bolygóra, valamint az ökoszisztémára gyakorolt hatás szempontjából az egyik legnagyobb kihívás jelenleg az építőipar.”

Tekintse meg az alábbi videót!

Források: www.napi.huwww.greendex.hu, www.hvg.hu

Kép forrása: www.hvg.hu