Lambda Systeme | A Ganz-gyár újjászületése: Modern homlokzat a történelem árnyékában

A Ganz-gyár újjászületése: Modern homlokzat a történelem árnyékában

Budapest történelmi negyedeiben sétálva ritkán gondolunk bele, milyen mélyen gyökerezik városunk múltja az ipari forradalom korszakában. A Margit körút mentén, a Lövőház utca, Kisrókus utca és a Marczibányi tér által közrefogott területen 1878-ban alapította meg a Ganz-gyár akkori vezetője, Mechwart András a villamossági gyárat. A XIX. század utolsó harmadában ez a terület még erősen ipari jellegű volt, hiszen a Margit körút másik oldalán a Ganz-öntöde működött. Azonban a modernizáció és a városfejlesztés új lendületet adott a területnek, és itt valósult meg Budapest egyik leginnovatívabb pihenőparkja, a Millenáris park, ahol az egykori gyárépületek új szerepet kaptak.

A Főmterv épületének modern rehabilitációja

A Főmtervnek helyt adó Lövőház utca 37. szám alatt álló épület kimaradni látszott a modernizáció alól, de 2024-ben végül sor került az észak-keleti homlokzat rehabilitációjára. A tervezési program meghatározása során a fő cél az volt, hogy a parkra rezonálva egy olyan modern homlokzat jöjjön létre, amely funkciójában és formavilágában illeszkedik a már ott kialakult környezethez és építészethez egyaránt.
A környező épületekhez és a parkhoz illeszkedő, mégis modern és innovatív megoldással felújított homlokzat most újjászületve, büszkén néz a park felé. Az alumínium burkolatrendszer, amely részben perforált, részben tömör elemekből áll, új megjelenést adott az észak-keleti homlokzatnak. A középső és a jobb szélső pilonközben az összes ablak cserélve lett, az új nyílászárók az eredeti ablakosztást és arányokat megtartva, de már modern kivitelben kerültek vissza. A földszinti szinten található étterem kétszárnyú, nyíló üvegportálját szintén korszerűsítették.

Az új homlokzat esztétikája és funkcionalitása

A tervezés során kiemelkedő fontosságú volt, hogy az új elképzelés tökéletesen illeszkedjen a régi és megmaradó homlokzati részekhez. A cél az volt, hogy egy letisztult és egyben izgalmas homlokzat jöjjön létre. A középső ablaksor a lépcsőházé, így ez nem került eltakarásra perforált elemekkel, míg a két szélső ablaksor mögött raktár és gépészeti funkció húzódik meg. A két oldalsó ablaksor elé perforált és térben kimozgatott "szalagok" kerültek, amelyek friss és modern megjelenést adnak az épületnek. Ezek a szalagok nemcsak esztétikai szempontból fontosak, hanem funkcionálisan is hozzájárulnak az épület karakteréhez, valamint a térhatás megteremtéséhez.

Fény és árnyék játéka

Napközben a homlokzatot életre keltik a nap járása által keltett fény-árnyék játékok, melyek folyamatosan változó és izgalmas látványt nyújtanak. Este pedig az RGB-W homlokzati világítás tovább fokozza az épület megjelenését, új dimenziót kölcsönözve annak. A homlokzat semleges fehér színe miatt teljesen alkalmas arra, hogy egyszerű eszközökkel át tudjuk színezni azt fénnyel. A világítás segítségével az épület még inkább kiemelkedik a környezetéből. Jelesebb események során pedig előre beprogramozott színképek hívhatóak elő, ezzel az eseményhez illeszkedően átszínezve a homlokzatot.

Tervezési koncepció és adottságok

A koncepcióalkotás során a tervezőknek egyértelmű útként rajzolódott ki, hogy ha az épület karakterváltása a cél, nem lesz elég csak átszínezni a homlokzatot és nyílászárókat korszerűsíteni, így a felhasználandó anyagokat már rögtön a tervezés elején meghatározták.
Az épület sajátosságai – a rehabilitációval érintett homlokzat tagolt, a tagozatokat vasbeton pillérek választják el egymástól – azonban jelentősen befolyásolták a méretbeli és csomópontbeli lehetőségeket. A homlokzat tervezésénél a legszélesebb pillért kellett alapul venni és ahhoz igazítani a méreteket. Az alapanyag méretbeli határai pedig meghatározták, hogy egy pillérközbe nem kettő, hanem négy szalag kerüljön. További megoldásra váró feladat volt a felújítással érintett szakasznál található villámvédelmi földelés levezetése, illetve a meglévő, megmaradó kültéri elektromos szekrény homlokzat alá rejtése.

A felújított homlokzat nemcsak esztétikai szempontból nyújt új élményt, hanem funkcionálisan is hozzájárul a városkép gazdagításához. A fény-árnyék játék és az innovatív világítási megoldások révén az épület nappal és éjjel egyaránt változatos és izgalmas látványt nyújt, ezzel tovább gazdagítva Budapest modern építészeti örökségét.

Forrás: https://www.epiteszforum.hu
Képek forrása: https://www.epiteszforum.hu