Így bővült a hazai építőanyag-piac 2018 első felében!

Építkezés
2018 első félévében területenként 10-30 százalékkal nőtt az építőanyagok iránti kereslet hazánkban, mely leginkább a szerkezetépítő és az ahhoz kapcsolódó termékek piacán figyelhető meg. 
 
Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke úgy gondolja, a kiszámítható megrendelés-állomány nem csupán a szakemberutánpótlás, hanem a gyártói beruházások tervezhetősége miatt is lényeges. Ez tartósan stabilizálhatja az építőipar fellendülését és a GDP-hozzájárulást. A MÉASZ szerint az építési ágazat stabilizálására az energetikai korszerűsítések részleges áfa-visszatérítése jelentene megoldást.
 
A Szövetség vizsgálata szerint 2018 első félévében az égetett kerámia (tégla) falazati termékek iránti igény további 10-15 százalékkal nőtt. Bár a vállalatok folyamatosan bővítik a gyártási teljesítményt, a szakképzett munkaerőhiány miatt az egyre magasabb bérek ellenére sem egyszerű megszervezni a kétműszakos termelést.    
 
A fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton-) anyagok esetében még nagyobb, 15-20 százalékos bővülésről beszélhetünk. 
 
A vakolat- és építőkémiai termékek 10-25 százalékos növekedést produkáltak, esetükben azonban kettősség figyelhető meg. Egyfelől bővült az épületek szerkezetépítése és a hőszigetelő vakolatokhoz tartozó segédanyagok piaca, másfelől csökkent a hideg burkolóanyagok kereslete. Így utóbbiak egyelőre elmaradnak az iparág általános fellendülésétől.  
 
A homlokzati nyílászárók gyártása a 2017-es értékekhez képest több, mint 10 százalékkal emelkedett. A megrendelések átfutási ideje másfél-két hónap közé tehető, míg az árak átlagosan 7 százalékkal nőttek, mely leginkább az import üvegek, vasalatok és PVC-profilok esetében volt jellemző.   
 
Az ablakgyártás területén érezhetők az elektronikus számlázás előnyei a szürkeimporttal szemben, a beépítés azonban továbbra is forráshiánnyal küzd, a nem megfelelő beszerelésből adódóan pedig gyakoriak a minőség rovására előkerülő problémák. 
  
A vizsgálatok szerint 2018 elején az EPS alapú hőszigetelések iránti igény elmarad az építőipar más szegmenseiben látható bővüléstől. Ennek fő okai a mérsékelt fejlesztések, valamint az új lakásberuházások gyakran a szükségesnél később leadott rendelései. Az árak tekintetében megfigyelhető, hogy a tavaly nyári emelkedésnek vége és éves áttekintésben is enyhe árcsökkentés következett be. 
 
A szálas szigetelőanyagok esetében 25-30 százalékos emelkedés figyelhető meg, mely termékek döntő hányadát az ipari épületekre és közintézményekre érvényes előírások miatt használják.  
 
2018 első felében az épületgépészet területén továbbra is bizonytalanság uralkodott, főként a gyakran elnagyolt tervek, utólag változó beruházói igények, valamint a komplex, rendszeresen méltánytalan fizetési garanciák miatt. A kisebb munkák esetében a problémát jellemzően a túl rövid határidők okozzák, de nem elhanyagolható a minőségi munkaerő hiánya sem. A felújítások ritkán jelentenek teljes fejlesztést, a részleges felújításokkal pedig csupán az üzembiztonság érhető el. Az épületgépészeti termékek árai nem mutattak jelentős változást, az anyagbeszerzés leginkább az azonnali munkáknál eredményez pillanatnyi fennakadást.
 
Forrás: www.napi.hu