Fokozódó kereslet, csökkenő kínálat a lakásépítésben

Lakásépítés

Annak ellenére, hogy évről évre több új lakás kerül átadásra és egyre inkább fokozódik a lakásépítési kedv, évtizedes összehasonlításban a piac még mindig alacsony szinten mozog.

Nagy kereslet, kevés építés

Az ingatlan.com hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzése szerint 2013 és 2017 között 48 ezer lakás került átadásra, mely kevesebb mint fele a 2008 és 2012 közötti építéseknek. Bár nagy az új ingatlanok iránti kereslet, az ország nem minden pontján épül annyi lakás, amennyi eladható lenne. A vizsgált időszakban a legtöbb objektum a fővárosra, Pest, valamint Győr-Moson-Sopron megyére koncentrálódott.

Drágulnak a négyzetméterárak

A lakásárak növekedése egyfelől a kiegyensúlyozatlan piaci tényezőkre, másfelől az építési költségek drágulására vezethető vissza. Az elemzések szerint a tavalyi évben egy magánszemély új lakásának négyzetméterét áfa nélkül átlagosan 228 ezer forintból húzta fel, mely 7 százalékos emelkedést jelent a 2016-os árhoz képest. Egy vállalkozás 2017-ben nettó 233 ezer forintból épített meg egy négyzetmétert, mely 3,5 százalékos drágulásnak tudható be a két évvel ezelőttihez viszonyítva. 2018 első negyedévében további 4,1 százalékos emelkedés következett be, mely az országos átlagot tekintve közel 250 ezer forintos kiadást jelentett. A magas számok dacára, úgy tűnik még mindig jó üzlet a lakásépítés, mivel a bruttó eladási árak ezek többszörösét teszik ki. A fővárosban pl. egy újépítésű ingatlanhoz átlagosan bruttó 753 ezer forint/négyzetméter áron lehet hozzájutni.    

Az ingatlan.com szakértője úgy gondolja, minden beruházónak a folyamatban lévő építkezések mielőbbi befejezése az elsődleges célja. Amennyiben véget ér a jelenleg kedvezményes 5 százalékos áfaszabályozással kapcsolatos bizonytalanság, további beruházások kezdődhetnek. Az előrejelzések szerint a jövőben a kereslethez jobban passzoló piaci helyzet kialakulása, valamint a kivitelezői árak racionalizációja várható. Ennek eredményeképpen 2020-ban kevesebb új ingatlan kerülhet átadásra, mint 2019-ben, de a népszerű régiókban 2021-től újra növekedésnek indulhat a lakáspiac.

Forrás: www.profitline.hu