A versenyképesség kulcsa a digitalizáció

BIM modell

Bár az építőipar teszi ki az EU GDP-jének 10%-át, a világgazdaság országainak második legkevésbé digitalizált ágazatának számít. A nemzetközihez hasonlóan a magyar szektorban is alacsony a digitalizáció mértéke. Ahhoz, hogy az ágazat megtartsa jelenlegi lendületét, változtatnia kell ezen a tendencián.

Miért fontos a digitalizáció?

Az építészszoftverek fejlesztésében vezető GRAPHISOFT szerint 2020 után az itthoni építőipar csak folyamatainak teljes digitalizációjával tarthatja fenn versenyképességét Magyarországon és nemzetközi területen egyaránt. A hazai központú vállalt 2 éve kilépett az építészszoftver-piacról, amikor stratégiáját kibővítette a teljes építőipari eljárásokat lefedő programokra. Így a cég új termék és szolgáltatási repertoárja lehetőséget ad a magyar építőipari folyamatok teljeskörű digitalizációjára. A hazai gazdasági környezet is pozitív hatással van a korszerűsítésre, akár az alacsony iparági áfára (5%), a CSOK-program lakáspiacra tett pozitív hatásaira, vagy az állami beruházások növekedésére gondolunk. A GRAPHISOFT szerint az sem elhanyagolható szempont a fejlesztések mellett, hogy egyre több legális építőipari szoftver lelhető fel.

BIM modell Magyarországon

Az innovációt elősegítő lehetőségek ellenére továbbra is csekély a hazai iparági vállalatok igénye a digitalizációs folyamatok bevezetésére. Ezen a szemléletmódon alakíthat a BIM (Épületinformációs modell) honosítása hazánkban, mely módszer egyre nagyobb teret hódít a nemzetközi piacon. A fejlett országokban az elmúlt időszakban erőteljesebben megy végbe az innovációs folyamat, mely hozzájárul a vállalatok versenyképességének fejlődéséhez is. BIM szemlélettel fejlesztett szoftvereket használnak többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Norvégiában, Svédországban és Japánban. A rendszer világpiaca töretlenül bővül, a végfelhasználói költések összege 2021-re elérheti a 7433 millió eurót. A GRAPHISOFT szerint kiemelkedő innovációs lehetőségek rejlenek a BIM szoftverek piacában, ezért honosításához szakmai segítséget kínálnak.

ARCHICAD – a világ első BIM szoftvere

A GRAPHISOFT nem véletlenül szándékozik hazai előterjesztője lenni az épületinformációs modellezésnek, az ő nevükhöz fűződik az ARCHICAD, mely a világ első BIM szoftvere. A teljes választékba olyan korszerűsítések tartoznak, mint a BIMx (3D vizualizáció), BIMcloud (felhő alapú építész csapatmunka), Bluebeam (digitális tervkövetés), Solibri Model Checker (tervminőség-ellenőrzés és ütközésvizsgálat), STR Vision (4D, 5D építéstervezés, kivitelezés), és dRofus (beruházásmenedzsment és -tervezés). A BIM tökéletes működéséhez azonban nem csupán fejlesztésekre van szükség, hanem olyan látásmód bevezetésére, mely nagyban függ az adott ország erre vonatkozó nyitottságától.

A GRAPHISOFT szerint a hazai építőipar digitalizációja nagymértékű költségmegtakarítást és hatékonyságnövekedést eredményezne. Emellett elősegíthetné a gyakran egymástól függetlenül működő részterületek (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) kooperációját.

Források: www.tozsdeforum.hu, www.graphisoft.com